KD Hodonín - kinoprojekce ve Společenském sále

Rozsáhlá rekonstrukce kina v Hodoníně vznesla dilema, zda zcela zavřít kino pro diváky a smířit se s tím, že město žádné kino po dobu rekonstrukce toho původního provozovat nebude, nebo vytvořit provizorní, ale funkční řešení.

Rozhodnutím bylo přestěhování části technologie do Kulturního domu, do Společenského sálu. Vyvstala tím řada protichůdných požadavků, neboť sál je využíván pro spoustu dalších aktivit a kabinu zvukaře nelze pro její nevhodnou polohu pro projekci využít. Zrovna tak nelze použít běžné ozvučení kina, před každou projekcí instalovat tři velké reproduktorové soustavy po 60 kg a subwoofer vážící skoro 100 kg není reálné.

Přesto ve výsledku vznikla plnohodnotná náhrada kina, která má řadu prvků uzpůsobenou právě pro daný sál:

  • Projekční plátno je elktrické, instalované pod horní hranou portálu, mimo projekci není vidět a nijak neruší (již bylo instalováno dříve)
  • Ozvučení pro kinoprojekci je řešeno v rámci čelní stěny využitím kvalitních reproduktorových soustav zavěšených na stranách portálu, vzhledem k jejich výkonu a pokrytí prostoru sálu jsou zcela ideální. Naopak, klasické surroundové reproduktorové soustavy z původního kinosálu byly instalovány na boční stěny společenského sálu, kde neruší. Výsledná kombinace ozvučení byla zvukově kalibrována a zcela odpovídá potřebám kina. ABy se zvukaři nekomlikovala obsluha této techniky, v digitálním mixážním pultu je vytvořeno nastavení přímo pro kino (preset) a tak není potřeba zdloouhavé nastavování
  • U projektoru bylo zvoleno ideální řešení, do zvukově tlumícího boxu pod strop sálu byl instalován malý projektor NEC NC-1000 s integrovaným DCI serverem/playerem. Tento komplet bude následně přemístěn, samozřejmě už bez boxu, do nově zrekonstruovaného kina do promítací kabiny menšího promítacího sálu.
  • Sezení pro diváky bylo u prvních řad na bocích a u bočních stěn omezeno, protože zvuk v těch místech není dokonalý a diváci by neměli odpovídající zážitek

Box v tomto případě není umístěn fixně, vzhledem k výšce stropu by bylo naprosto nereálné řešit jakýkoliv technický problém či obyčejný servis, například výměnu vzduchových filtrů. Je upevněn na elegantním nůžkovém závěsu s velkým zdvihem, zde kolem 7 metrů, a lze ho spustit až těsně nad podlahu, kde je zcela ideální přístup k instalovaným komponentům, nejen k samotnému projektoru.

Jde o zcela zásadní rozdíl od většiny instalací projektorů do boxu, kde je bežný servis z důvodu složitého přístupu velmi těžko realizovatelný.

Ve výsledku vzniklo provizorní kino, které má parametry pravého kina, tedy odpovídající a plně funkční řešení překlenující dobu rekonstrukce budovy původního kina.

 

REF_Hodonin_box [223 kB]